Rundveehouderij

Achtergrond 2 reactieslaatste update:14 nov 2013

Melkaanvoer loopt verder op, quotumprijs profiteert

Zoetermeer - De productie ligt dit melkjaar (van april tot en met oktober) 6,4 procent boven het niveau van vorig jaar. Dit blijkt uit gegevens van het Productschap Zuivel.

In totaal is er ruim 7.200 miljoen kilo melk geleverd. Dit is 432 miljoen kilo meer dan er vorig jaar in dezelfde periode is geleverd. Met een gemiddelde melkaanvoer van 237 miljoen kilo melk per week betekent dit dat de melkveehouders bijna twee weken vooruitlopen op de planning van vorig jaar. Omdat het vetpercentage in de melk wat gedaald is, ligt de stijging van de op vet gecorrigeerde aanvoer lager met 6,2 procent.
Door de flinke overschrijding van de quotumplanning is de interesse in melkquotum groot. Diverse redenen liggen hier aan ten grondslag. Melkfabrieken eisen dat melkveehouders voldoende quotum op naam hebben staan. Zo niet dan wordt er melkgeld ingehouden. Anderzijds speelt de onzekerheid over dierrechten mee waardoor melkveehouders het liefst zoveel mogelijk quotum op naam hebben staan. Ook het verlagen van het bedrijfsresultaat kan meespelen. Veel melkveehouders verwachten dit jaar een mooie winst te draaien. Om te voorkomen dat er te veel belasting afgedragen moet worden, wordt er geïnvesteerd in quotum.
Het prijsverschil met superheffing is niet groot met een leaseprijs van 6 euro en een koopprijs van €12,10 per kilo vet. Wachten op superheffing kan financieel dan ook niet heel veel kwaad, de rekening volgt ook nog eens veel later. Melkveehouders moeten er dan wel rekening mee houden dat er voldoende geld gereserveerd wordt om die rekening volgend jaar te kunnen voldoen.

Laatste reacties

  • koestal

    melkveehouderij is nu booming business

  • melkkoeienboer

    melkaanvoer rfc daalt al enkele weken

Of registreer je om te kunnen reageren.