Rundveehouderij

Achtergrond 1236 x bekeken 3 reacties

Leasemelktransacties bijna verdubbeld

Zoetermeer- Bijna twee keer zoveel melkveehouders hebben in oktober melk geleased dan in oktober vorig jaar. Dit blijkt uit gegevens van het Productschap Zuivel. Er vonden 668 leasetransacties plaats, vorig jaar waren dit er 358.

De gemiddelde grootte van de transactie ligt wel lager met 38.000 kilo, vorig jaar oktober was dit 41.000. In totaal is er in oktober ruim 2,5 miljoen kilo melk verleased (vorig jaar ruim 1,4 miljoen).

Oorzaak van de stijging van het aantal transacties is de flinke overschrijding van de quotumplanning. Zo is er van april tot en met september 6 procent meer melk geleverd dan vorig jaar. Bij een overschrijding van meer dan 100.000 kilo melk willen zuivelverwerkers een bankgarantie zien of moeten melkveehouders quotum leasen. Als deze melkveehouders hier niet aan kunnen of willen voldoen, wordt er een voorschot op het melkgeld ingehouden. Om dit te voorkomen willen de melkveehouders waarbij inhouding van melkgeld dreigt toch wat quotum leasen.

De flinke vraag naar quotum zorgt op zijn beurt voor een forse prijsstijging van het quotum. Leasemelk kost rond de 6 euro per kilo vet. Leasemelk hiermee twee keer zo duur dan vorig jaar. De prijs lag vorig jaar in begin november op 3 euro per kilo vet. In 2011 lag de prijs nog op €4,10 per kilo.

Koopmelk moet rond de 12 euro per kilo vet opbrengen. De prijs van koopmelk komt op dit moment neer op 6 euro per kilo vet per jaar met nog twee jaar om af te schrijven. Vorig jaar was kopen van quotum een stuk interessanter. Toen lag de prijs op €10,20 per kilo vet, wat neerkomt €3,40 per jaar. Zelfs in 2011, een jaar waarin ook goed werd gemolken en het quotum werd overschreden lag de prijs lager dan nu. In 2011 lag de prijs eind oktober op 16,35 per kilo vet, met toen nog vier jaar te gaan is dit een prijs van €4,08 per kilo vet.

Met de prijs die nu voor het quotum betaald wordt, komt de prijs voor superheffing in zicht. Met een gemiddeld vetpercentage van 4,39 procent kost quotum leasen €26,34 per 100 kilo melk. De prijs ligt hiermee bijna gelijk aan de kosten van superheffing. Superheffing kost €27,93 per 100 kilo melk. Quotumbemiddelaars gaan ervan uit dat de prijs van melkquotum nu wel aan zijn plafond is, nu deze zo dicht op de prijs van superheffing ligt.

Laatste reacties

  • Mfb

    Je bent een idioot als je voor deze prijzen nog least.....

  • harrrie111

    Ik blijf er bij de makelaars en bemiddelaars maken de prijs. Als het hellemaal niet meer kan laten ze de prijs pas zakken, dat was vorig jaar te zien.

  • alco1

    @harrie111. Ze kunnen de prijs beinvloeden, echter de hoogte van de melkstroom is hoofd bepalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.