Rundveehouderij

Achtergrond

Kalveren traag maar prijshoudend verkocht

De verkoop van de nuchtere kalveren is dinsdag in Purmerend erg traag verlopen. Deze keer lag het niet aan de prijsdruk van kopers, maar hadden kopers de hoop dat de prijs wat zou stijgen. Hierdoor duurde het even voordat alle kalveren verkocht waren. De prijs bleef uiteindelijk stabiel.

In de afgelopen week is de stemming bij integraties en vrije mesters wat positiever geworden. Het ziet ernaar uit dat de prijs van het kalfsvlees wat kan gaan stijgen richting de feestdagen. Daarnaast kan er vanaf januari weer kalfsvlees naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd.
De maximale prijs van een zwartbont stierkalf extra kwaliteit ligt met 90 euro per dier 35 euro lager dan vorig jaar. Een stierkalf extra kwaliteit met 50 procent Belgisch Blauw kost maximaal 305 euro. In dezelfde periode vorig jaar was dit 325 euro.
Omdat de prijzen van de kalveren op een laag niveau liggen, is de verwachting dat de prijs in de komende weken niet veel zal dalen. Dit mede omdat de stemming onder kalverhouders en handelaren wat positiever is. Een flinke prijsstijging zit er aan de andere kant ook nog niet in. Er is in het afgelopen jaar veel verlies geleden door integraties en mesters. Dit zorgt ervoor dat er voorzichtig wordt ingekocht, er moet in veel gevallen nog heel wat gebeuren om dit jaar nog wat winst te draaien.
Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.