Rundveehouderij

Achtergrond

Kaasmarkt dissonantje op oplopende markt

De kaasmarkt was deze week een kleine dissonant op de zuivelmarkt. Van nagenoeg alle producten zaten en zitten de prijzen weer verder in de lift, behalve voor kaas.

Oorzaak is de dreigende beperking van de markttoegang tot Rusland. Het lijkt veilig om aan te nemen dat een aantal exporteurs niet aan Russische sancties ontsnapt, maar onduidelijk is nog hoeveel het er zullen zijn. De kaasmarkt als geheel is overigens niet in de mineur. De prijzen voor Cheddar-kaas in de Verenigde Staten en op de GDT-veiling van Fonterra zitten nog steeds in de lift. De Nederlandse kazen doen echter eventjes niet mee.

Voor de melkpoeders is Europa weer helemaal aan de bal, zoals een zuivelhandelaar het uitdrukt. Het profiteert van gunstige wisselkoersen en een laag aanbod elders. Er wordt zelfs royaal vollemelkpoeder verkocht, wat lang niet altijd zo is.

De prijzen voor verse room ontwikkelden zich deze week helemaal bizar. De koersen stegen naar 5.500 tot 5.600 euro per ton. De hausse is deels te verklaren uit het feit dat de productie voor de kerstperiode begint en uit het feit dat producenten van verse boter in oktober weinig hebben ingekocht. De boterprijs schommelt rond de 4.150 euro per ton en blijft daarmee behoorlijk achter bij de room. Vorige week zat de botermarkt nog iets in de lift, maar die beweging is nu voorbij.

De spotmarkt voor rauwe melk is relatief hoog. Er wordt verkocht voor prijzen van 48 tot 50 cent franco, maar er valt feitelijk vrijwel niets te verhandelen. De grote verwerkers stoppen alle melk die ze hebben in de kaasbak, of verpoederen hun melk. Onbewerkt wegzetten van melk op de spotmarkt is er bijna niet bij.

Prognose: hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.