Rundveehouderij

Achtergrond

Britse schapenhouders steken Nederlanders loef af

Nederlandse schapenhouders hebben momenteel te maken met dalende lammerprijzen. Oorzaak is het grote aanbod van goedkope Engelse karkassen. Deze karkassen zijn populair onder kopers op het Europese vaste land die normaal gesproken juist Nederlandse lammeren kopen.

De Engelse schapenhouderij heeft de afgelopen jaren een flinke verbetering doorgemaakt. Er is veel geld gestoken in fokkerij en bedrijven zijn professioneler geworden. In Nederland is de schapenhouderij juist kleiner geworden en zijn veel professionele bedrijven gestopt met het houden van schapen.

Schapen houden is steeds meer een tweede tak naast een melkveebedrijf geworden of hobbymatig. Veel schapenhouders kunnen dus niet fulltime bezig zijn met hun schapenstapel waardoor ze gebruik maken van verschillende kruisingen. Zo wordt het veelgevraagde vleesras Texelaar gekruist met melk typische schapen zoals Swifters. Swifters lammeren makkelijker af, zijn betere moederdieren en krijgen gemiddeld ook nog meer lammeren. Schapenhouders hoeven hierdoor minder tijd te besteden aan het lammeren. Het kruisen heeft echter wel gevolg voor de kwaliteit. De dieren zijn minder courant in kwaliteit dan de Texelaars.

Nu de export van Engelse karkassen flink op gang komt moet de Nederlandse sector hard aanpoten om mee te kunnen komen. Om nog enigszins mee te kunnen doen op de exportmarkt moet de prijs van Nederlandse lammeren omlaag. Probleem is echter dat er dan geen winst meer overblijft.

Er is een groot verschil in kosten, vooral vanwege duurder slachten. Een groot deel van de meerprijs komt door hogere personeelslasten en toezichtkosten van de NVWA in Nederland. Daarnaast concurreren de Engelse lammeren met betere uniformiteit. Dankzij een groot schapenbestand kan de Engelse sector goed selecteren op gewicht van de lammeren en zo uniforme karkassen aanbieden. Nederlandse schapenhouders en handelaren hebben moeite om uniforme groepen samen te stellen vanwege de aanvoer van relatief kleine koppels.

Al met al vormt de verdere professionalisering van de Engelse schapenhouderij een bedreiging voor de Nederlandse schapenhouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.