Rundveehouderij

Achtergrond

Zwartbonte kalveren moeilijker verkocht

De handel in nuchtere kalveren is dinsdagochtend erg traag verlopen. Normaal gesproken komen de kopers bij de start van de markt uit de kantine. Dit was dinsdag wel anders, veel mensen dronken eerst nog even rustig een bak koffie voordat ze de marktvloer op gingen.

De tegenvallende handel had alleen gevolgen voor de prijs van de zwartbonte stierkalveren kalveren. De prijs van deze dieren daalt met 5 euro per kalf. Het aanbod van kalveren met 50 procent Belgisch Blauw was wat aan de krappe kant waardoor deze dieren prijshoudend verkocht zijn.

Verkopers hebben nog steeds moeite met de verkoop van de lichtere kalveren. Kopers willen deze lichte dieren wel meenemen, maar alleen voor veel minder geld.
Een zwartbont stierkalf extra kwaliteit kost maximaal 80 euro per stuk. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw van extra kwaliteit brengt maximaal 295 euro op.
De stemming onder handelaren was in de afgelopen weken gematigd positief, het leek er op dat de prijs niet verder zou dalen en dat de bodem was bereikt. Met deze prijsdaling hadden de handelaren geen rekening gehouden. Het aanbod van nuchtere kalveren is ruim voldoende en de vraag is matig. Dit zorgt ervoor dat de druk op de prijs nog wel even aan zal houden.
Prognose: prijs stabiel tot dalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.