Rundveehouderij

Achtergrond

Vlaamse melkveehouderij presteert fors beter

Leuven - De Vlaamse melkveehouderij noteert dit jaar ongeveer 19 procent meer omzet dan ze vorig jaar deed. Dit meldt het rekencentrum van de Belgische Boerenbond in een voorlopige schatting over 2013.

De omzetstijging wordt veroorzaakt door een stijging van de melkproductie met 1,5 procent en een stijging van de melkprijs met ruim 17 procent.

De rundveevleeshouderij daarentegen heeft het lastiger. Deze produceert dit jaar naar verwachting ongeveer 4 procent minder vlees dan ze vorig jaar deed. Volwassen runderen waren dit jaar goed voor bijna 78 procent van de globale rundvleesproductie, terwijl de vleeskalveren een kleine 23 procent van de productie vertegenwoordigen. Het aandeel vleeskalveren in de rundvleesproductie neemt daarbij gestaag toe. De prijzen in de  rund- en kalfsvleessector stegen gemiddeld met 4,5 procent.  De prijzen van de vleeskalveren daalden in de eerste 8 maanden van 2013 gemiddeld met 4,2 procent, terwijl de prijzen van de volwassen runderen met gemiddeld 6,9 procent stegen. De prijsstijging voor runderen deed zich hoofdzakelijk voor bij de kwaliteitsdieren, terwijl de prijzen van guste melkkoeien een daling lieten optekenen.

De melkveehouderij liet in de eerste 8 maanden van 2013 een prijsstijging zien van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2012. Deze ontwikkeling houdt verband met de verbeterde prijsvorming van zuivelproducten op de internationale markten.

Of registreer je om te kunnen reageren.