Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs A-brok heeft bodem nog niet bereikt

Met een verwachte voerprijs van €22,50 voor de A-brok in december komt de totale prijsdaling dit jaar op ruim 15 procent uit.

Veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen acht een verdere prijsdaling in de loop van 2014 mogelijk, mits de marktomstandigheden meewerken. Wat betreft de beschikbaarheid van grondstoffen is de rest van het seizoen rekening te houden met een krap aanbod van bietenpulp en citruspulp. Beide producten zijn echter volledig te vervangen door de relatief goedkope mais. De prijs van palmpitschilfers kan verder dalen, maar raapschroot blijft aan de dure kant. Dit laatste heeft voornamelijk te maken met de huidige hoge prijzen van sojaschroot. Daardoor blijft ook zonnepitschroot op de keper beschouwd te duur. Het aanbod van zonnepitschroot stijgt dit seizoen ten opzichte van 2012/'13 met een miljoen ton en het aanbod van raapschroot met 250.000 ton.

Een verdere daling brokprijs zal de komende maanden vooral van de kant van de eiwitmarkt moeten komen. Als de sojamarkt inzakt, zullen die van raapschroot en vooral ook zonnepitschroot op de voet volgen. De tarwe- en gerstprijzen worden momenteel gesteund door een sterke exportvraag, maar die van mais zullen laag blijven en vermoedelijk verder dalen als gevolg van een groot aanbod.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.