Rundveehouderij

Achtergrond

Minder vraag naar lammeren voor offerfeest

De handel in lammeren bestemd voor het offerfeest valt tegen. De prijs van ramlammeren zwaarder dan 25 kilo is dinsdagochtend dan ook wat gedaald in Leeuwarden en kosten maximaal 126 euro per stuk.

Kopers van de lammeren zijn afwachtend omdat de verkoop van lammeren voor het offerfeest moeizaam verloopt. De tegenvallende vraag komt mede door de ophef rondom de hoge prijzen van de lammeren rond het offerfeest.. Diverse moslimorganisaties hebben een boycot afgekondigd en kopen geen lammeren voor het offerfeest.  Anderzijds speelt de verminderde koopkracht ook een rol in de tegenvallende verkoop van de lammeren.

Naast de zware ramlammeren zijn ook de ooilammeren en de slachtschapen in prijs gedaald. Beide categorieën daalden 3 euro in prijs. Een slachtschaap eerste kwaliteit kost maximaal 107 euro. Een ooilam boven de 20 kilo kost maximaal 102 euro per stuk.

Een paar weken geleden waren handelaren bang dat er te weinig lammeren op tijd slachtrijp waren voor het offerfeest. Met het huidige droge weer groeien de lammeren weer goed en zijn er toch voldoende dieren beschikbaar. Als de vraag de komende twee weken niet op gang komt dan blijven er naar verwachting wat lammeren over. Als de vraag tegenvalt zal de prijs nog wat dalen.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.