Rundveehouderij

Achtergrond

Kuilafdekking blijft aan de prijs

De handel in snijmais loopt nog stroef. De marktprijs van de vers gehakselde snijmais ligt tussen 47,50 en 54 euro per ton, afhankelijk van gehalte droge stof. Dit geldt voor gemiddelde kwaliteit. Het zetmeelgehalte van de mais is dit seizoen tot tien procent minder dan anders (360 tot 370 gram in plaats van 390 per kilo d.s.). Ook het eiwitgehalte lijkt niet hoog te worden.

Door toenemende kuilactiviteiten komt er meer vraag naar bijproducten. Bierbostel is daardoor weer iets duurder geworden. De vraag is onverkort groot, bij een teruggelopen aanbod. Wat in de achter ons liggende weken heeft meegespeeld is de invloed van accijnsverhoging op bier in Duitsland, dat daar tijdelijk heeft geleid tot extra bierproductie en dus meer aanbod bostel. De terugslag daarvan wordt nu gevoeld. Overigens lopen de tarieven en de prijzen voor bierbostel nog steeds sterk uiteen. Graanbostel is vlot verkrijgbaar, voor 1,70 tot 1,80 euro per procent d.s.

De aardappelbijproducten zijn deze week nog niet gewijzigd in prijs. Er is meer aanbod aardappelbijproducten, want de verwerkende industrie draait volop. Snippers worden echter meer gevraagd vanwege toenemende inkuilactiviteit. Aardappelpersvezel is buiten de doorvoercontracten om niet of nauwelijks verkrijgbaar.

Maisglutenvoermeel is flink in prijs verlaagd, met 15 cent per procent d.s. per ton, passend bij de prijsdruk op energierijk veevoer (goedkoper graan).

Prognose: afdekproducten prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.