Rundveehouderij

Achtergrond

Iets lagere koeienprijs op kalme veemarkt

De markt voor slachtkoeien blijft in mineur. Op de veemarkt in Bunnik ging maandag niet zo veel van de prijs af als donderdag in Leeuwarden, maar toch moest weer enkele centen prijs worden gegeven.

De O-koeien leverden gemiddeld 2 cent in, de iets duurdere R-klasse verloor ook twee cent. De O-koeien verloren aan de bovenkant, de R aan de onderkant.

Grote conclusies moeten hier niet uit worden getrokken, want de handel in Bunnik was maandag erg kalm. Ook was er een iets kleinere aanvoer dan vorige week.

De piek in het aantal slachtingen, genoteerd in week 38, lijkt overigens al weer voorbij. In week 39 werden bijna 900 runderen minder geslacht dan in de voorgaande week. Dat is niet erg, want de vraag vanuit de vleeshandel lijkt ook wat zwakker.

Het zal interessant zijn om te zien hoe het aanbod van slachtkoeien zich de komende weken verder ontwikkelt. De melkveehouderij produceert op hoog niveau. De gemiddelde melkproductie is momenteel 5 tot 5,5 procent groter dan vorig jaar tot nog toe. Er wordt dus 4 tot 4,5 procent boven quotum gemolken. Willen melkveehouders een fikse superheffing ontlopen, dan is het zaak om toch op enig moment af te remmen. Dat kan geleidelijk aan, en dus al dit jaar. Of pas na een mogelijke prijsdaling, na de jaarwisseling.

Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.