Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Ierland stevent weer af op superheffing

Dublin – Na een moeilijk begin van het melkjaar wordt in Ierland nu al weer gewaarschuwd dat een superheffing in zicht begint te komen.

In augustus kwam de melkproductie met 592 miljoen liter al weer 8,2 procent hoger uit dan een jaar geleden.
Ierland zat in het afgelopen melkjaar 2012/13 een tijd lang tegen het maximale quotum aan maar ging daar uiteindelijk net niet overheen. Het quotum voor dit jaar is weliswaar met 1 procent verhoogd maar lijkt dit keer, gezien de sterke toename van de laatste weken, toch niet voldoende. Over het kalenderjaar tot eind augustus komt Ierland volgens het Central Statistics Office niet meer dan 0,2 procent hoger uit op jaarbasis maar dat komt vooral door de forse terugval in het eerste kwartaal dat voor het op 1 april begonnen melkjaar niet meetelt.
Volgens Pat McCormack, vicevoorzitter van de bond van melkveehouders ICMSA, melken Ierse veehouders nu al fors meer met het oog op het wegvallen van de quota in 2015. Ierland heeft zich tot doel gesteld de melkproductie in dat post-quota tijdperk met minstens 20 procent op te voeren. Daarnaast vormen ook de hoge zuivelprijzen op de wereldmarkt volgens McCormack een stimulans. ‘’Het is op dit moment nog onzeker hoe die prijzen zich in het voorjaar van 2014 zullen ontwikkelen. De productie wordt grotendeels gedreven door het weer en de voerprijzen en als de omstandigheden weer slecht zijn dan komt er weinig melk beschikbaar. Aan de andere kant lijkt het economisch sentiment in de Eurozone te verbeteren wat tot een wat hogere vraag zou kunnen leiden.’’

Laatste reacties

  • koestal

    Roemenie niet

  • koestal

    veel melk met hoge prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.