Rundveehouderij

Achtergrond 480 x bekeken

Dollarkoers doet pijn bij de Europeanen

De afgelopen week is de euro in waarde gestegen tot bijna $ 1,38. Dit belemmert de export van zuivel vanuit de EU. Hoewel de druk vanuit de VS op de exportmarkt tot nu toe beperkt was, begint de lage dollarkoers de mogelijkheden van de Europeanen te beperken.

De prijzen van room zijn afgelopen week gedaald. Ruim twee weken geleden sloot Rusland de grens voor Litouwse zuivelproducten. Daardoor stagneerde een hele karavaan melkvetproducten richting Rusland. Dit resulteerde in een verschuiving van de handelsstromen. Een daling van de roomprijzen is nu zichtbaar maar minder sterk dan door sommige handelaren verwacht. Prijzen van room zijn gedaald tot onder de 5.000 euro per ton. De vraag naar vet is beperkt te noemen.

Prijzen op Nederlandse spotmarkt voor rauwe melk hangen nog steeds rond de 46 à 47 cent franco. De prijzen liggen daarmee op een iets lager niveau dan in omliggende landen. Dat kan een gevolg zijn van de forse melkproductie in Nederland voor de tijd van het jaar. Het aanbod van melk op de spotmarkt is trouwens beperkt. Zuivelfabrieken kunnen de melk goed zelf gebruiken om aan hun vraag te voldoen. In een aantal gevallen speelt de productie voor de kerstperiode al een rol.

Veel van de contracten van zuivel voor levering in het laatste kwartaal van 2013 zijn al gesloten. De meeste handel concentreert zich nu op het eerste kwartaal van 2014. De prijzen voor januari liggen wat lager ten opzichte van de huidige prijzen. Wat betreft mageremelkpoeder gaat het om een verschil van zo'n 70 euro (nu €3.070 per ton). In Frankrijk gaan gerucht over ophanden zijn de melkprijsverlaging door Lactalis.

Prognose: stabiel/licht oplopende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.