Rundveehouderij

Achtergrond

Florerende kaasindustrie mist deel van markt

De Nederlandse kaasindustrie ontvangt nu al maandenlang historisch hoge prijzen voor haar product. De foliekaasmakers profiteren iets langer en royaler van de hausse dan de producenten van natuur- en merkkazen.

Dat is echter deels een kwestie van tijd. De natuurkazen en merkkazen volgen prijsverhogingen doorgaans iets trager dan de foliekazen. Ditmaal speelt wel mee dat sommige groepen consumenten de luxere kaassoorten niet meer kunnen of willen betalen.

Hoe dat echter ook zij, de kaasindustrie maakt bijzondere tijden door. Toch lijkt de kaasindustrie in Nederland een deel van de markt te missen. De nog betere verdiensten die mozzarella-fabrikanten in België, Duitsland en Denemarken incasseren, gaan namelijk aan hun neus voorbij. Voor mozzarella, een product met minder droge stof en meer water, worden namelijk prijzen betaald van €3,75 tot €3,85 per kilo, 10 tot 15 cent meer dan voor foliekaas.

Misschien een tip voor DOC Kaas, dat grote ambities heeft qua melkprijs, maar de middelen nog zoekt om die te realiseren. Of is mozzarella misschien de nieuwe kaassoort waarmee men heeft proefgedraaid?

De zuivelmarkt is geheel is op zoek naar nieuwe richting. De jongste Fonterra-veiling lijkt de weg naar weer iets hogere prijzen aan te wijzen, op de Europese markt staan de signalen nog op rood. De afsluiting van de Amerikaanse overheid heeft voorlopig beperkten gevolgen. De voor Europa ongunstige dollarkoersontwikkeling helpt de export niet.

Room blijft stabiel hoog geprijsd, het grote gat met boter blijft. De spotmarkt voor rauwe melk staat onder druk, maar is dankzij een grote eigen verwerking van zuivelaars ook erg klein.

Prognose: licht aantrekkende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.