Rundveehouderij

Achtergrond 907 x bekeken

Zuivelmarkt zoekt nieuwe richting

De opleving van de melkpoedermarkt, die vorige week werd gesignaleerd, blijkt van korte duur. Handelaren zien de extra vraag vanuit de voedingsindustrie al weer wegzakken. De industrie lijkt verder te willen afwachten na berichten als zou er enige druk op onder meer de kaasmarkt ontstaan.

Gelukkig voor de aanbieders op de zuivelmarkt was de Fonterra-veiling van begin deze week licht positief. Dat houdt de stemming vooralsnog goed. Het past echter een kanttekening te plaatsen bij de veilingresultaten van de Nieuw Zeelanders. De aangeboden hoeveelheid product was afgelopen woensdag behoorlijk kleiner dan twee weken geleden, zo noteren sommige handelaren. Dat zet zaken wel in een iets genuanceerder perspectief.

De kaasmarkt zoekt, zoals gemeld, nog verdere richting. De verwachting is niet dat de markt veel verder zal dalen, maar het is ook moeilijk te zeggen waar de precieze prijs ligt voor bijvoorbeeld foliekaas. Handelaren melden prijzen tussen de €3,10 en €3,15 per kilo. Dat is behoorlijk lager dan in de laatste maanden van 2012, maar het is nog altijd een behoorlijk goede prijs. Daarbij zijn in Nederland de voorraden kaas nog steeds klein. In Duitsland beginnen zich zo langzamerhand wel enige voorraden te vormen.

De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk trekt licht verder aan. De beschikbaarheid is niet heel krap, maar de vraag naar spotmelk vanuit Zuid-Europa heeft ook zijn effect op de Nederlandse markt. In Italië worden prijzen neergeteld voor spotmelk die liggen tussen de 42 en 45 cent per kilo. De vraag vanuit Italie heeft een rechtstreeks effect op de zuivelmarkt tot in België. Een prijs van zo'n 35 cent per kilo (franco) is niet slecht, maar vergeleken met de spotprijzen op de markt voor geitenmelk (tot 65 cent) gaat het om een schijntje.

Prognose: stabiele markt

Of registreer je om te kunnen reageren.