Rundveehouderij

Achtergrond

Trage handel in nuchtere kalveren

De handel in nuchtere kalveren liep dinsdagmorgen traag op de markt in Purmerend. Inkopers wilden de prijzen van de dieren wel drukken, maar dat lukte hen niet. Het aanbod was te klein met 400 stuks. Vorige week kwamen nog 482 nuchtere kalveren aan de markt in Purmerend. Door de krappere aanvoer bleef de notering van een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit hangen op €80 tot €95 per stuk. Dat is €50 per stuk minder dan een jaar geleden.

De gelijkblijvende opbrengst van blankvleeskalveren was vorige week een tegenvaller. De dieren van klasse O+P- noteerden €5,30 tot €5,45 en van klasse E+R- €5,45 tot €5,55 per kilo geslacht gewicht. Kalfsvleesintegraties hadden gerekend op een verdere prijsstijging. In Duitsland en Italië is daar zeker nog geen sprake van. Alleen in Frankrijk loopt de afzet van blankvleeskalveren goed door een krap aanbod.

De opbrengst van blank kalfsvlees is nog te gering om alle kosten te dekken. Alleen vleeskalverhouders met de beste technische resultaten maken winst. Degenen met gemiddelde of minder goede uitkomsten maken verlies. Ook niet alle houders van rosévleeskalveren schrijven zwarte cijfers. Kalfsvleesintegraties en vrije vleeskalverhouders kunnen hun kosten alleen drukken door de nuchtere kalveren voor lagere prijzen in te kopen. De kosten van het voer liggen immers vast.

Prognose: prijs gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.