Rundveehouderij

Achtergrond

Stroeve kalverhandel in Purmerend

De kalvermarkt in Purmerend heeft de afgelopen twee weken in verband met de feestdagen stil gelegen. De kalveren die in die twee weken beschikbaar waren, zijn veelal rechtstreeks geleverd aan de mesters. Desondanks werd dinsdagochtend een groot aantal dieren aangevoerd, in totaal 634 kalveren.

Door het grote aanbod verliep de handel erg stroef. De kopers van de dieren probeerden duidelijk nog wat van de prijs af te krijgen. Met moeite konden de verkopers van de kalveren de prijzen gelijk houden. Met name de wat gewone en dunnere kalveren zijn moeilijk te verkopen. De zware zwartbonte stierkalveren vinden nog steeds goed hun weg naar de rosémesters.

Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit kost maximaal 110 euro per dier, vorig jaar was dit in dezelfde week nog 140 euro. De ‘winst’ van 30 euro die de kopers van een dergelijk kalf behalen, wordt teniet gedaan door de hoge voer- en melkpoederprijzen. Vooral de integraties hebben flink te lijden onder de hoge poederprijzen. Maar ook de rosémesters behalen nu in veel gevallen de kostprijs niet.

Als gevolg van de tegenvallende resultaten in de rosé- en blankveehouderij zullen de prijzen van nuchtere kalveren nog wel even onder druk blijven staan. Een grote daling is echter niet vanzelfsprekend.

Prognose: druk op prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.