Rundveehouderij

Achtergrond

Ramlammeren maar fractie duurder

Het aanbod schapen en lammeren op de veemarkten is al enkele weken aan de krappe kant, in vergelijking met het begin van 2012. Dinsdag zijn op de veemarkt in Leeuwarden bijna 900 dieren aangevoerd, toch nog iets meer dan de voorgaande week.

Prijstechnisch is er weinig gewijzigd, alleen de ramlammeren werden gemiddeld een euro duurder. Het gros daarvan is verkocht tussen de 110 en 125 euro.

Naar verhouding zijn er de laatste weken weinig echt goede rammen beschikbaar. Door het strenge winterweer in januari hebben ze nogal aan kwaliteit ingeboet, ze zijn behoorlijk gesleten. Het vlees laat te wensen over, vooral daar waar niet is bijgevoerd. Rammen zijn hier gevoeliger voor dan ooien.

De export van ooien naar Frankrijk is moeizaam. Voor deze bestemming ondervindt de handel concurrentie van goedkopere karkassen uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De ooienmarkt in Duitsland lijkt wel wat te gaan aantrekken. Oude slachtschapen zijn gewild en zeker prijshoudend.

Prognose: de prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.