Rundveehouderij

Achtergrond

Prijspeil vochtige voeders nog stabiel

Over de hele linie is er met de vochtrijke krachtvoeders voor de melkveehouderij prijstechnisch weinig tot niets gewijzigd de afgelopen week. In de komende weken gaat beschikbaarheid een rol spelen.

Aardappelvezels zijn uitverkocht, pas in februari is er in de vorm van erwtenvezels (22 % d.s.) een geschikt alternatief verkrijgbaar, tegen een prijs van €2,43 per procent droge stof. Ook erwteneiwit komt binnenkort op de markt. Voor bierbostel geldt dat de vraag zeker opweegt tegen het seizoensmatig niet te ruime aanbod. Er zit onder invloed van opgevoerde productie bij de brouwerijen wat prijsverlaging in de komende weken. Bostel is in trek, maar een relatief dure component in het rantsoen. Er is nu erg veel prijsverschil van leverancier tot leverancier, waarbij lage prijzen ook onder invloed staan van kwantum- en doorvoerkorting.

Onafhankelijk van de prijs gaat ook de al dan niet doorzettende vorstperiode de animo voor inkoop van vochtrijk voer beïnvloeden. Bij strenge vorst kan de levering flink stagneren, zoals vorig jaar februari met bierbostel gebeurde met een prijsdip als gevolg. Dat geldt ook voor de aardappelsnippers. Ook daarvan gaat het aanbod toenemen, nu de aardappelverwerkers weer op volle sterkte produceren.

Prognose: de prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.