Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdaling slachtkoeien Bunnik

De prijs van de 'gewone' slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik met 5 cent per kilo geslacht gewicht gedaald.

De prijs van de luxe koeien (S tm R-kwaliteit) bleef gelijk. Op oudejaarsdag steeg de prijs nog met 5 cent per kilo. Het aanbod was die dag met 80 dieren klein en een aantal slachters had kon nog wat koeien gebruiken.

De oorzaak van de prijsdaling van maandag is de tegenvallende vleeshandel. De crisis lijkt steeds meer invloed op de vleesverkoop te krijgen. Vooral Zuid-Europa, waar de luxe delen veelal naar geëxporteerd worden, heeft erg te lijden onder de crisis. Consumenten bezuinigen op de boodschappen en zoeken naar andere alternatieven voor het dure rundvlees. Als gevolg van de moeizame afzet worden de kopers van de runderen voorzichtiger en houdt men de hand op de knip.

De handel in luxe koeien verloopt daarentegen goed. Het aanbod is erg krap en de vraag is goed. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de prijs van de luxe koeien zich op dit hoge niveau kunnen handhaven.

Voor de uitgeproduceerde melkkoeien ligt dit anders, de prijs kan de komende weken wel eens onder druk komen te staan.

Prognose: dalende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.