Rundveehouderij

Achtergrond

Poedermarkt komt langzaam weer in beweging

Na een aantal maanden waarin vooral de kaas de toon zette, zit er ook weer beweging in de markt voor melkpoeders.

Met name de prijs van mageremelkpoeder trekt aardig aan. Dit product brengt in de handel momenteel al snel aardig meer dan €2.640 per ton op, de notering van de voorbije weken.

De voornaamste oorzaak van de aantrekkende markt is het feit dat veel grote partijen hun leveringscontracten zien aflopen. Vorig jaar in maart/april, toen de poederprijzen het interventieniveau naderden, hebben veel grote inkooppartijen snel hun slag geslagen en groot ingekocht. Nu is de tijd aangebroken dat velen van hun bevoorrading opnieuw veilig moeten stellen, maar het ziet er nog niet naar uit dat ze snel weer koopjes kunnen jagen. In Noord-Duitsland blijft de melkproductie prima. In Polen wordt nog altijd boven het quotum geproduceerd, maar in Zuid-Duitsland en Frankrijk blijft de melkproductie nog altijd achter, om maar te zwijgen over Italië. Dat importeert weer grote stromen melk en de spotmelkprijzen zijn er hoog. Volgens handelaren gaat nu zelfs Belgische melk naar Italië.

Door de nog altijd krappe aanvoer zijn er geen overschotten in de markt en ook nauwelijks voorraden. Voor inkopers van voedingsbedrijven is het daarom zaak om een deel van de melkpoederbehoefte af te dekken tegen oplopende inkoopprijzen.

De kaasmarkt verzwakt verder. Foliekaas noteert volgens de berichten tussen de €3,10 en €3,15 per kilo. Dat is nog steeds geen slechte prijs, maar lager dan in de voorbije maanden werd betaald. De voornaamste oorzaken zijn de lagere export naar Rusland en de hoge productie in vooral Duitsland.

De spotmarkt voor rauwe melk blijft krap met licht stijgende prijzen.

Prognose: Duurdere spotmelk en poeder, goedkopere kaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.