Rundveehouderij

Achtergrond

Markt voor melkvet lijkt op dieptepunt beland

De zuivelmarkt blijft nog moeilijk richting vinden. Dat is op zich niet zo gek in januari. Het is traditioneel een markt waarin de zaken iets kalmer lopen, maar het prijsniveau blijft in de basis eigenlijk heel goed. Dat komt door de achterblijvende aanvoer van melk in Europa. Daarbij zijn er eigenlijk nog steeds nauwelijks voorraden.

Zelfs de zwakste deelmarkt - de botermarkt - staat er in de basis niet slecht voor. Het Productschap Zuivel houdt de boternotering al weken op 3.300 euro per ton. De noteringen voor room zijn ondertussen flink gedaald in de voorbije weken. Er worden prijzen genoemd van nu 3.700 euro per ton, maar is zijn volgens grote boterhandelaren de onderkant van de markt in Nederland en Noord-Duitsland. In Frankrijk wordt nog altijd zo'n 300 euro per ton meer betaald. En al is room relatief goedkoop, er is niets over.

Veel grote gebruikers van melkvet in de voedingsindustrie stellen zich afwachtend op in de hoop dat achterover leunen nog meer loont. Dat heeft het gedaan in de voorbije tijd, maar aan de andere kant zitten veel gebruikers kort ingedekt, weten handelaren. Over niet al te lange tijd moeten ze waarschijnlijk toch weer inkopen. Dat moment nadert rap, zo is de gedachte, want over ruim een week mogen zuivelproducenten weer boter aanmelden voor particuliere opslag. Dat maakt de markt voor melkvet extra krap.

De prijs van melkvet heeft nu mogelijk dus een bodem bereikt. Melkeiwit blijft goed geprijsd, al blijkt dat niet direct in de kaas-, en weipoedernoteringen. Het lijkt erop dat een aantal kaasfabrikanten moeite heeft om al gecontracteerde kaas te leveren. Spotmelk is stabiel geprijsd.

Prognose: voorzichtige prijsstijgingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.