Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Kaasmarkt maak goede start jaar

De zuivelmarkt gaat het jaar 2013 goed in. De afzet van kaas verloopt prima. De prijs zit op een iets lager niveau dan in december, maar dat geeft geen reden tot zorg.

Het niveau is met €3,20 tot €3,25 per kilo goed te noemen. De kaasverkoop profiteert van het feit dat er vrijwel geen voorraden zijn en de productie ook niet veel verder kan worden opgevoerd. Daarmee zijn de vooruitzichten voor de kaasmarkt ook redelijk goed te noemen. De prijzen voor weipoeder (voor de 'feed'-notering) zitten zelfs weer aardig in de lift. Weipoeder is en blijft goed gevraagd.

De botermarkt lijkt nog niet helemaal goed richting te hebben. De prijzen zijn vrij stabiel rond de 3.350 euro per ton, de vraag naar room trekt echter al weer aan na de kleine feestdagendip van de voorbije weken. Room wordt verhandeld tegen prijzen van 3.800 tot 3.900 euro per ton. Melkconcentraat is volgens handelaren zelfs flink gezocht en brengt 2.300 tot 2.400 euro per ton op. De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk trekt licht aan. Melk noteert zo'n 31,5 tot 32 cent per kilo af boerderij. Dat is nog steeds centen onder de prijs die melkveehouders ontvangen bij gewone levering aan de fabriek, maar de markt trekt weer aan.

Voor melkpoeders lijkt de markt erg stabiel te zijn. De hogere prijzen die Fonterra eerder deze week bekendmaakte voor mageremelkpoeder op het Global Dairy Trade-platform lijken vooralsnog weinig effect te hebben op de notering in Nederland. De GDT-notering voor mageremelkpoeder ging, in dollars gerekend, met bijna 5 procent in prijs omhoog. Lastig voor de Europese export is de in de voorbije weken steeds zwakker wordende koers van de dollar tegenover de euro.

Prognose: hogere prijzen voor kaas en vloeibaar product.

Eén reactie

  • koestal

    goede berichten ,houden zo

Of registreer je om te kunnen reageren.