Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Harde euro belemmert Europese zuivelexport

Stabiele noteringen, vooral interne afzet in de Europese Unie, terugvallende export. Dat is het beeld van de zuivelmarkt. De markt zakt niet echt in, maar er is ook weinig positiefs te melden.

Het zou voor de zuivelindustrie en de melkveehouderij goed zijn als er meer export was, maar Europa kampt met een harder wordende euro tegenover de dollar. Dat beperkt de exportmogelijkheden flink.

Melkpoeders uit de Verenigde Staten en Zuid-Amerika nemen momenteel vaak de plaats in van te duur Europees product. Ook is er nog aardig wat Nieuw-Zeelands product in het aanbod. Grote vraag is wel hoe zich afzet van Nieuw-Zeelandse melkpoeder de komende weken gaat ontwikkelen. De commotie over de vondst van de denitrificatieremmer DCD in melkpoeder van het Zuidereiland is nog niet voorbij.

In Europa blijft de vraag naar zuivelproducten zwak. De aanvoer van rauwe melk stijgt langzaamaan weer. Dit blijkt onder meer uit de aanvoercijfers bij Nederlandse verwerkers. Deze aanvoer wordt redelijk goed opgenomen, maar ook niet meer dan dat.

In Nederland wordt nog steeds een zo groot mogelijk deel van de melk ingezet voor de kaasproductie. De afzet daarvan loopt goed door en grote voorraden zijn er niet. De kaasnotering staat met ruim €3,10 per kilo (foliekaas) wel iets onder druk. Ook de notering van weipoeder staat onder druk. Naar verluidt is dat echter niet het gevolg van overschotten. De beschikbaarheid is sinds het begin van dit jaar wel toegenomen, maar er schijnen ook handelstechnische verklaringen voor de lage notering te zijn.

De spotmarktnotering voor rauwe melk is iets gezakt, maar kaasfabrikanten hebben nog steeds ruimte voor extra volumes melk.

Prognose: licht dalende prijzen.

Eén reactie

  • wam dl

    dus meer koeien slachten en vroeger droog zetten om de melkpreis omhoog te krygen

Of registreer je om te kunnen reageren.