Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Aanvullende PVV-heffing: euro per afgevoerd rund

Zoetermeer - Veehouders krijgen dit jaar te maken met een aanvullende heffing van €1,00 per afgevoerd rund. Dit heeft het Productschap Vee en Vlees (PVV) besloten.

De totale heffing per rund komst daarmee in het laatste officiële jaar van de productschappen uit op €1,90 per dier. De extra heffing is nodig om een gat in de begroting van de rundersector te dichten van ruim €380.000. Dit gat is ontstaan als gevolg van een oude, slepende juridische procedure.

Volgens een uitspraak in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Haag, heeft een inmiddels failliet gegane slachterij (volgens het PVV niet Weyl) te veel heffing afgedragen aan het PVV. Deze heffing moet, vermeerderd met rente, nu terug worden betaald aan de curator van de slachterij.

De curator die het faillissement van dit bedrijf afwikkelt, ving in eerste instantie bot met zijn claim dat de slachterij ten onrechte te  veel heffing had afgedragen. In eerste instantie was het het PVV dat voor het grootste deel in het gelijk werd gesteld. In hoger beroep heeft het gerechtshof in Den Haag het PVV echter in het ongelijk gesteld. Het productschap overweegt nu cassatie in te stellen, maar toch moet nu alvast de volgens het gerechtshof onterecht betaalde heffing met rente worden teruggestort. Om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, stelt het PVV via een spoedprocedure een wijziging in. Voorzien is dat de wijziging van de heffingsverordening van kracht wordt per 1 april 2013.

Zou het PVV bij de cassatieprocedure alsnog in het gelijk worden gesteld, dan wordt de nu ingestelde extrta heffing terugbetaald. Hoe die terugbetaling concreet in het werk zal gaan, kan nog niet worden aangegeven.

Laatste reacties

 • g.g

  wat kunnen die mensen toch makkelijk aan hun geld komen.
  tekort ; zet de boeren er maar wat bij op.
  een verkeerde voorzitter ;gewoon uitkopen met enkele tonnen.
  daar bovenin houden ze elkaar de hand boven het hoofd, hoe kunnen we dat nu toch veranderen ?

 • minasblunders1

  Tja, zoals het overal gaat in dit land: een buitensporig hoog salaris, maar de bijbehorende verantwoordelijkheid wordt gewoon bij anderen gelegd. Het is wel makkelijk besturen zo.

 • Koeienboer

  Het is te zot voor woorden...

 • politiek

  Zoals ik begrijp gaat het om een ,,gat,, van 380.000 euro. ten laste van de rundveesector.
  Lopende is nog een ,,gat,, wat vele malen groter is ten laste van de varkenssector. !
  Toch geen slecht plan om die Productschappen zo snel mogelijk op te heffen.

 • Marco22

  Die euro zien we nooit meer .............terug.

 • jordi 1455

  en zoals gewoonlijk worden we weer opgelicht, hoe lang moeten we dit pikken.

 • jamiemf

  jordi wat wil je doen dan in opstand komen maakt toch allemaal niks meer uit

 • minasblunders1

  Natuurlijk maakt dat wel wat uit.

 • daanj001

  Ok, dus omdat de PVV te veel geld heeft ontvangen en dit nou moet terug betalen moeten veehouders die hier in principe niks mee te maken hebben het opvangen?

  Vreemd en oneerlijk.

 • drientje

  Politiek#4, lopend is nog een gat in de varkenshouderij. Wat denk je waar de SER de 16 miljoen vandaan haalt voor de aujezky-gelden.

 • Demeter Griend

  Vestzak, broekzak zei mijn opa altijd en ik zijn AOW maar betalen. Die ouwe rakker had het goed in de gaten hoe het moest, maar door zijn harde werken ben ik nou lekker (natuur)boer.

 • jordi 1455

  Allemaal graaiers in den haag.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.