Rundveehouderij

Achtergrond

Duurder vee door krappe aanvoer en prima vraag

Wie koeien te verkopen had op de veemarkt in Leeuwarden kon gisteren betere zaken doen dan vorige week. Toen bleef de prijs stabiel bij een relatief goede aanvoer.

Veel koeien werden toen ook verkocht naar Duitsland. Volgens sommige bronnen werden wel zo'n zes vrachtwagens voor Duitsland geladen. Donderdag was het vooral een Nederlands feestje. Bijna alle koeien gingen naar Nederlandse slachterijen. Die hadden behoefte aan extra aanvoer. Duitse kopers hadden grotendeels het nakijken.

De goede vraag werd echter veroorzaakt door meer factoren. Zo waren er meer inkopers actief op de veemarkt dan normaal. Daarbij bleef ook de aanvoer van vee flink achter bij vorige week. Er waren ongeveer honderd koeien minder te verkopen. Dat leidde tot hogere prijzen, vooral aan de onderkant van de markt.

Volgens handelaren staan veel veehouders in het noorden nog niet te trappelen om hun mindere koeien weg te doen. De melkproductie dwingt daar nog niet toe, want de aanvoer blijft voorlopig licht onder het quotum. Bovendien zijn de melkprijzen nog redelijk en is het nu met het vorstige weer eigenlijk ook wel prima om wat koeien in de stal te hebben, zo redeneren veel boeren. Dit effect is niet alleen voelbaar in de aanvoer op de markt, maar ook bij de rechtstreekse aanvoer.

Prognose: iets hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.