Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Zuivelmarkt speurt naar nieuwe redders

Verkopende partijen op de zuivelmarkt speuren weer naarstig hun horizon af waar ditmaal hulp vandaan kan komen. De zuivelprijzen zaten zo mooi in de lift, tot ruim anderhalve week geleden.

Bijna van de ene op de andere dag viel de markt stil. Het effect daarvan dreunt nog steeds door. De handel gaat opeens moeizaam en veel prijzen vertonen de neiging om te dalen. Dat blijkt nog niet uit de cijfers van het Productschap Zuivel, maar die vertonen dan ook een naloop op de markt.

Zelfs de kaasprijs stijgt niet meer. De prijzen voor foliekaas blijven steken op zo'n €3,12 per kilo, die voor natuurkaas staan 20 tot 25 cent lager. Plannen om foliekaas in oktober voor €3,20 of hoger weg te zetten, kunnen wel weer in de kast. Kopers wachten eerst maar weer eens af. De verwachting is dat de melkaanvoer de komende weken omhoog gaat in Nederland, Duitsland en Polen. Als gevolg komt er meer kaas op de markt. Inkopers speculeren dat dit een prijsdrukkend effect zal hebben.

Dat blijft gokken, want het veevoer is duur en de gehalten in het kuilvoer zijn lager dan vorig jaar. De vraag is dus of die kaasgolf er wel komt. En dan is nog niet met de euro/dollarkoers gerekend. Mocht de euro door verdere problemen met Griekenland en Spanje weer veel goedkoper worden ten opzichte van de dollar, dan gaat zomaar weer een flink volume zuivel de EU uit en schoont de interne markt mooi op. Zo zijn er meer onzekere factoren. Soms is het ook gewoon sentiment dat de markt in de greep houdt. Daar profiteert de botermarkt voorlopig van, de markt voor kaas, melkpoeder en spotmelk niet. Die laatste is stevig gezakt.

Prognose: dalende prijzen.

Laatste reacties

  • richard3

    Wat een onzinverhaal, de spotmelkprijs is zelfs iets gestegen (zie boerenbusiness.nl), we praten hier over een zeer tijdelijke stagnatie van afzetmogelijkheden. En dan ook nog over een beperkt aantal producten, dank u 'boerderij' voor deze zeer negatieve 'informatie' voor melkveehouders.

  • klaas.van.der.horst1

    Beste heer Mensink, dank voor uw reactie, maar let wel dat de spotmarkt momenteel zeer dun is (heel klein volume) en flink is gedaald. Ik heb er verder geen aandelen in, maar luister wat de kenners vertellen. Boerenbusiness/DCA is een gerespecteerde bron, maar heeft ook zelf belangen. Er is inderdaad een hopelijk tijdelijke stagnatie (maar wat is tijdelijk?), maar wel over een breed spectrum aan grote producten. Informatie die we brengen, kan positief of negatief zijn voor melkveehouders, maar daar doen we het niet voor. We proberen onafhankelijke info te brengen. Ieder mag daar de eigen conclusies uit trekken.

    met vriendelijke groet

Of registreer je om te kunnen reageren.