Rundveehouderij

Achtergrond

Voederprijzen blijven op hoog niveau

De intensieve bedrijven moeten zo onderhand hun ruwvoerbalans opmaken en kijken al met een schuin oog naar de snijmaïs. De echte handel daarin is pas over een aantal weken.

Ingekuilde snijmaïs is al ruim een jaar vrij vast geprijsd tussen €60 en €65 per ton. Voor de prijs van de verse maïs zal gaan meespelen dat de maïs er her en der matig tot slecht bij staat in vergelijking met andere jaren, maar dit is landelijk gezien zeer variabel. Af land levering van graszaadhooi en stro is nu geweest. Over het algemeen is de oogst goed te noemen. Het prijsniveau is €120 tot €130 voor grote balen tarwestro. Verder is weidehooi ruim beschikbaar. De veehouders hebben zelf behoorlijk wat gras kunnen inkuilen. Momenteel wordt gemaaid voor de vierde snede. De kwaliteit is op de meeste onderdelen goed (genoeg) te noemen. Dat geldt zowel voor de verteerbaarheid als suikergehaltes en het percentage droge stof. Het schort in de doorsnee graskuil echter behoorlijk aan ruw eiwit. Daarvoor zal dus aanvulling nodig zijn.

De vraag naar bierbostel is dan ook al langer groot, mede vanwege de schreeuwend dure soja. De marktprijzen van bierbostel lagen al op een niveau dat weliswaar scoort onder 100 procent van de voederwaardeprijs, maar in harde euro’s flink duurder is dan vorig jaar. Ze neigen desondanks naar stijging.

Prognose: stabiel tot stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.