Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Variatie in stand van snijmais vertroebelt markt

Al wordt gesproken over de komende oogst van en handel in verse snijmais, het is op de markt (boer-boer) nog steeds rustig. De verwachtingen zijn weliswaar hooggespannen, met soms extreme vraagprijzen in gebieden waar het aanbod minder zal zijn dan andere jaren.

Dat de opbrengsten aan gras dit seizoen over het algemeen goed zijn geweest biedt wat tegenwicht. Regio-afhankelijk zit het er echter wel in dat de prijs voor de snijmais 100 tot 300 euro per hectare hoger uitpakt dan vorig jaar. Een voorlopige ruwe indicatie: 2.000 euro per hectare voor goede mais als ondergrens in Noord-Brabant.

Een prijsgemiddelde geven voor de diverse regio’s in het land is dit seizoen echter een heel hachelijke zaak, doordat het gewas er zeer wisselend bij staat. In het Noorden en Noordoosten, zoals Drente, Twente en Salland, ziet de mais er veelal goed uit, maar in delen van het Zuiden (westelijk Brabant, Zeeuws-Vlaanderen) en Zuidoosten is die her en der slecht opgekomen. Het is mede een gevolg van het erg natte voorjaar met navenant slechte begaanbaarheid van het land. Er is met ruim een maand tussentijd ingezaaid, van eind april tot eind mei, begin juni. Een erg complicerende factor is dat ook lokaal of zelfs per perceel (‘golvende mais’) de opkomst van de mais ongelijkmatig is. Het lijkt daardoor reëel om dit jaar geen hectareprijs te bedingen, maar de snijmais te betalen per ton of kubieke meter. Dat voorkomt teleurstelling. Bij aankoop van mais op stam moet de koper rekening houden met de actuele kosten voor zowel de loonwerker als het transport.

De prijs van korrelmais is weliswaar hoog en zal gezien de oogstverwachtingen in zowel de Verenigde Staten als Zuidoost-Europa mogelijk verder stijgen, maar om de mais te laten dorsen moet deze wel van de juiste kwaliteit zijn, wil deze meerwaarde opleveren. De mogelijke opbrengst na verwerking tot CCM of na dorsen (om aan te bieden als korrelmais) wordt vaak overschat. Vooral in het laatste geval spelen afrijpen en raskeuze een grote rol. Het gewas kan pas later worden geoogst en de gebruikelijke snijmaisrassen zijn doorgaans gevoeliger voor problemen zoals fusarium. Bij een netto opbrengst van 8 ton per hectare houdt het wel op, met kanttekeningen bij de kwaliteit.

Laatste reacties

 • Edje2  Maisprijzen dalen want er is meer ruwvoer dan ooit gewonnen!!!!!!!
  mais p

 • Mozes

  Bij ons in Twente is een overschot aan kuilgras. Veel veehouders gaan extra kuilgras voeren om meer eiwit uit ruwvoer te halen en zodoende minder dure soja te hoeven voeren. Daar komt bij dat de maïs buitengewoon goed staat en weinig bijgekocht hoeft te worden. Dat het op dit moment rustig is op de maismarkt bevestigd dit.

 • joannes

  Wat het weer al niet voor invloed heeft op de prijs en het aanbod!

 • drikhend

  De korrelmais bepaalt de mais prijs . En niet of er veel of weinig ruwvoer is . Maar zoals artikel al aangeeft is ras , stand ,weer ,oogst risico enz. van invloed . Mais met weinig of slechte kolf is als korrelmais niets waard en dus ook heel weinig als snijmais . Omgekeerd goede kolf is veel waard als korrelmais en dus ook als snijmais . Het is dus schatten en rekenen om opbrengst prognose te maken voor verkoper en koper . En dan proberen bij elkaar te komen . Bij te weinig ruwvoer zal koper eerder meer willen betalen dan bij veel gewonnen ruwvoer . En een verstandig verkoper zal bij mindere mais of verkeerde rassen eerder verkopen dan de uiterste prijs willen hebben . Want korrelmais kan wel duur zijn maar ik vindt dit jaar de kolven gemiddeld minder dan andere jaren . Maar bij goede kolven hoeft men zich bij deze korrelmais prijzen geen zorgen te maken indien ras geschikt is om te dorsen en weer geen spelbreker is /

 • drientje

  En Mozes, wat had je gedacht van de Duitsers. Die struinen heel Twente af.
  Ze kunnen met hun subsidies altijd de hoofdprijs betalen. Ga er maar vanuit dat het duur blijft, dus alles wat je niet hoeft bij te kopen is pure winst.

 • zozo

  Hoe minder korrelmais per Ha er is hoe meer Ha er nodig zijn om te dorsen dus meer Hectare mais mais nodig zijn in de regio!!!drikhend,dus de prijs stijgt,ook voor de slechtere!Vaak een handel die achteraf door de voerboeren doorberekend word in de krachtvoerprijs...prijsnemer of prijszetter,de koper(boer) betaald uiteindelijk altijd de prijs en wie verdient,juist de voerboeren.Boeren moeten zelf leren rantsoenberekenen(programmaatje) en niet de partijdige voeradviseur die altijd afwachtend is.....dus.

 • drikhend

  Beste Zozo . De voerboeren zitten echt niet te wachten op de Nederlandse korrelmais . Dat beetje wat er hier geteeld wordt bepaalt echt niet de prijs . Maar de prijs af bv Rotterdam (wereld markt)n. Mais met slechte kolf is meestal niet rendabel om te dorsen omdat de dors kosten per kg veel te hoog zijn . Het is gewoon kwestie van schatten en tellen . En dan kan men een prijs maken voor snijmais . Meestal is het zo dat slechte mais altijd te duur is . Want deze moet bij voeren weer met andere dure producten aangevuld worden . Dit terwijl de kosten van oogsten en opslag meestal net zo duur zijn als van goede mais . Natuurlijk rekent de voerboer de kosten door . Dit kan zijn meteen of op langere termijn . Hij zal ook uit de kosten moeten komen om blijven te bestaan . En niemand die verbied om zelf een rantsoen te berekenen . En de adviseur dient u zelf aan te sporen om samen met u te gaan voor het betere of beste resultaat . Dit kunt u vergelijken met andere bedrijven . Indien dit niet lukt zult u afscheid moeten nemen en zelf gaan doen of ander zoeken .

 • zozo

  Beste drikhend,meestal legt de loonwerker het verschil bij.Hier in de regio hebben we een hele grote voerboer die graag alles wil kopen maar ze willen niet de prijs opdrijven voor de koeienboeren,is dus prijspolitiek,het initiatief komt in ieder geval niet van varkenshouders.

 • drikhend

  Arme loonwerker . Welke loonwerker is zo gek dat hij voor jan met de korte achternaam gaat werken . Heel slechte mais dorsen en dan verschil bij leggen . Stel dat dorsen en transport €400 per ha koost gem 10ton droog . Is 4 cent per kg bij 5 ton is dit al 8 cent per kg . Dus die 4 cent laat de loonwerker via zijn tarief voor zijn rekening komen . En bij goeie mais weet de verkoper de kiloprijs ook wel en zal aan de koeienboer ook naar verhouding geld vragen . Daar heeft hij de voerboer en loonwerker niet voor nodig . Iedereen kan zien wat de prijs is van de korrelmais . En de voerboer als hij graag de korrelmais van de boeren in de omgeving koopt zal liefst zelf zo weinig mogelijk betalen . Het prijs niet op willen drijven is een lul verhaal . Dan moet hij geen mais in de buurt kopen . En zijn mais via groothandel enz. laten brengen .

 • zozo

  Vaak wel arme loonwerkers,maar 5 ton is wel erg doorgeslagen daar moet je gewoon geen mais verbouwen op zulke percelen en grasland maken of onderploegen en volgend jaar heb je beste mais.12,13 ton versus 8/9 ton.Meestal noemen ze geen prijs of heel laat met een minimale waarde dat je het beter als snijmais kunt verkopen en in de nabetaling word het verschil bijgelegd,vaak niets.De loonwerker doet ook vaak aan prijspolitiek om voor klanten mais in te kopen en verrekend het loonwerk in de aankoopprijs ook vaak voor de voerboer en dan hebben ze veel bunders.Korrelmaisnotering op de euronext termijnmarkt Parijs is voor nov.is 253,75/ton 50 ton per Kontrakt.

 • drikhend

  Beste Zozo Als u 12tot13 ton droge mais kunt afleveren per ha aan de voerboer dan heeft u super goede mais . En vindt u 8a9ton afleveren natuurlijk weinig .Maar er wordt veel geroepen maar ik krijg van deze mensen nooit weegbonnen te zien . En dan de verwarring met ccm . Ccm heeft ongeveer 65% drogestof en mais voor voerboer moet 85% drogestof hebben , 12tot13 ton ccm is heel goed mogelijk voor goede mais . Maar minder dan 8tot9 ton komt ook voor en dan is 5ton droge mais 85% drogestof al snel in zicht . Dan is wat ik stel schatten en rekenen en een snijmais prijs maken en proberen te verkopen en niet dorsen . En de koeien boer zal in moeten schatten wat voor hem de beste mais is en welke prijs bij goede en welke bij de mindere mais hoort .Dit jaar is er maar weinig mais met goede kolf en dat heeft niets met perceel te maken . Maar met weer in begin van groei periode .(koud en vooral nat) . Dus 5 ton dorsen zal vaker voorkomen dan 12 ton .

 • drikhend

  Beste Zozo Het loonwerkers , euronext ,voerboer, nabetaling verschil en meestal geen prijs noemen . Beetje wazig verhaal . Op deze basis zou ik nooit mijn mais verkopen . Ten eerste geen prijs noemen of heel laat . Noem ik iemand met de rug tegen de muur zetten . Want laat de prijs noemen betekend dat de mais al te rijp is om te hakselen . En ben je overgeleverd aan de wolven . En dat blijkt ook uit uw verhaal ( in nabetaling wordt verschil bijgelegd , vaak niets ) En euronext indekken kost ook geld en heeft ook risico . Wat van de opbrengst af moet .

 • zozo

  Maar dat wazige verhaal is wel zoals het werkt in de maishandel(voorbeeld) als je mais wilt verkopen in de vrije..markt.Ik trek mij van het gelul ook niets aan en verkoop altijd op stam.En goede mais is nooit te duur.Dit is dan ook het gelul rondom de maishandel en wat er zoal niet bijgehaald wordt om de verkoper/koper en iemand met de rug tegen de muur zetten, gebeurt vaak.De laatste jaren niet meer wat veel potentiele kopers wel tegenvalt(vraagmarkt versus aanbiedersmarkt).Of je de handel goed gedaan hebt hoor je altijd achteraf(en dan nog).Een ding is wel zo elk jaar is anders maar de prijzen beginnen wel meer naar de echte waarden te komen want als maisteler heb je het geld ook gewoon nodig(op tijd kalk/wisselteelt organische stof/grondkosten/risico etc.).Ik maak mijn eigen rekensom de koper ook klaar en elk jaar iedereen weer op nul beginnen schakel je alle emoties hieromheen uit.Leuke discussie en we zijn het eens met elkaar en ook inhoudelijk vaktechnisch.Bedankt voor de discussie Drikhend en succes met de handel?


Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.