Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige kalvermarkt Purmerend

De kalvermarkt in Purmerend is dinsdagochtend rustig verlopen. De kopers hadden bij het begin van de markt de insteek om veel minder voor de kalveren te betalen. Dit lukte niet, net zoals enkele keren eerder dit jaar. De dieren zijn uiteindelijk wel wat goedkoper verkocht maar onvoldoende om de notering te wijzigen.

Wat opvalt, is groot prijsverschil tussen de in Purmerend en in Leeuwarden verkochte nuka’s. Het prijsverschil is momenteel 10 euro voor een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit, die in Purmerend 115 euro en in Leeuwarden 125 euro noteert. Dit grote prijsverschil wordt voornamelijk veroorzaakt door het verschil in aanbod en kopers op de beide markten. In Leeuwarden zijn vaak minder kopers en minder kalveren aanwezig waardoor er daar minder onderhandeld wordt. In Purmerend zijn vaak meerdere kopers en meer kalveren voor zowel integraties en vrije mesters aanwezig. Hierdoor is de handel vaak wat meer in beweging. De kopers kunnen daarom ook sneller een blok vormen om de prijs te laten zakken.

Voorlopig zullen de kopers van de kalveren nog wel even proberen om de prijs verder te laten dalen. De voerprijs blijft immers door stijgen, waardoor de marges op het vlees dalen en het verlies deels wordt goedgemaakt op de inkoop van de kalveren.

Prognose: dalende prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.