Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs perspulp stevig maar niet ongunstig

De campagne van de bietenperspulp is begonnen. De beschikbare volumes zijn gelijk aan die van vorig jaar. De prijs is deze maand niet gewijzigd en staat op €2,00-2,10 per procent drogestof, zonder verrekening van de mogelijke kortingen ten aanzien van afgenomen kwantum en afleveringscondities. Dat is gelijk aan de prijs van vorig jaar.

Het prijspeil zou uitgaande van de huidige grondstoffenmarkt, met dure eiwitrijke componenten, iets mogen stijgen. In verhouding tot de voederwaardeprijs is het nog steeds gunstig. Anderzijds is er al een flink verschil met de prijs tijdens de voorverkoop en is de ruwvoerpositie van de grotere melkveehouders, waar veel perspulp wordt ingekuild, veel beter dan vorig jaar. Dat is te danken aan flinke productie van gras. Vooral in het noorden van het land is er bovendien genoeg snijmaïs te krijgen. Dat biedt wat minder ruimte voor de pulp. In het zuiden is wat betreft de snijmaïs de uitgangspositie wat minder, maar de prijs van Belgische perspulp is weer wat lager (€1,80-1,90). Al met al biedt het redelijke basis voor stabiele prijzen van de perspulp.

Cigarant is wel iets duurder geworden en kost nu afhankelijk van leveringscondities €1,70 tot €1,85 per procent drogestof. Geen wijzigingen in het al hoge prijspeil van de aardappelrestproducten. De eerste kwaliteit snippers is nog nooit zo duur geweest. Het niveau hangt samen met beperkt aanbod.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.