Rundveehouderij

Achtergrond

Onverwacht stabiele prijs in Bunnik

De slachtrunderen zijn maandagochtend in Bunnik onverwacht voor stabiele prijzen verkocht. De aanvoer van runderen bij de slachterijen loopt iets op waardoor de grote druk om runderen te kopen wat weg is. Als gevolg hiervan daalden de prijzen vorige week in Leeuwarden en Purmerend met 5 tot 10 cent per kilo.

De aanvoer van runderen was met 127 runderen iets groter dan vorige week (116 runderen). In totaal zijn er dit jaar in Bunnik 4.513 runderen aangeboden. In dezelfde periode vorig jaar werden er nog 5.577 runderen aangevoerd, een verschil van 19 procent.

Opvallend is dat er meer vraag is naar de luxe runderen. Dit is het gevolg van een krap aanbod van het luxe slachtvee. Dit vee is veelal bestemd voor de Nederlandse slagers. Als gevolg van de krappe aanvoer ziet het er naar uit dat de prijzen van dit luxe vee wat kunnen gaan stijgen.

In tegenstelling tot de licht opwaartse prijs van de luxe runderen, staat de prijs van de uitgeproduceerde melkkoeien onder druk. Naast een groeiend aanbod van de magere slachtkoeien verloopt de afzet van het luxe achtervlees moeizaam. Dit vlees wordt veelal afgezet in Zuid-Europa waar de crisis hard om zich heen grijpt en consumenten minder te besteden hebben.

Prognose: licht dalende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.