Rundveehouderij

Achtergrond

Kaasprijzen zetten opmars nog even door

De kaasprijzen zijn sinds vorige week verder omhoog gedenderd. Nederlandse foliekaas wordt al voor prijzen tussen de €3,05 en €3,10 verkocht.

Het verhaal gaat dat fabrikanten zelfs al inzetten op een prijs van €3,20 per kilo voor de periode oktober/november. Begrijpelijk dat de kaasfabrikanten maximaal blijven inzetten op de productie van kaas. Door de wijzigingen van de noteringen wordt de productie van kaas en wei relatief gezien ook weer steeds aantrekkelijker ten opzichte van andere opties.

Bij een gestaag dalende melkaanvoer en hoge kaasproductie blijft daardoor weinig melk over om op de spotmarkt te verkopen, al blijven de prijzen aantrekkelijk. Nederlandse spotmelk noteert nog steeds een prijs van rond de 45/46 cent per kilo (franco). Dat is fractioneel minder dan in de voorbije weken. De voornaamste reden daarvan is dat de markt voor room en poeders licht is afgekoeld. Toch is de verwachting dat het aanbod van spotmelk de komende weken krap zal  blijven, wat tot gevolg heeft dat de prijzen hoog zullen blijven.

De roomprijs is, zoals gemeld, verder gedaald naar een niveau van rondom de 4.000 euro per ton. De boterprijs blijft hangen rond een niveau van ongeveer 3.200 euro per ton. De botermarkt kampt nog altijd met het probleem van een grote voorraad product in private opslag, die nog niet geheel is verkocht.

Magere melkpoeder noteert rond de 2.700 euro per ton. De prijzen zijn hoger geweest, maar het huidige niveau lijkt de laatste tijd vrij stabiel. Dit is vooral een gevolg van sentiment, omdat Algerije 40.000 ton melkpoeder wil kopen. Dat hoeft echter niet uit Europa te komen. Ook de weipoedermarkt is redelijk stabiel.

Prognose: licht stijgende markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.