Rundveehouderij

Achtergrond

Kaasnotering maakt mooie sprong omhoog

Het duurde even, maar ten langen leste hebben ook de kaasprijzen vleugels gekregen.

De prijs van foliekaas schurkt bijna tegen de 3 euro per kilo aan, die van natuurkaas zit er zelfs iets boven. Daarmee zijn in enkele weken tijd forse stappen gemaakt. Om de meerwaarde ten opzichte van foliekaas goed tot uitdrukking te laten komen, moet de prijs van natuurkaas eigenlijk nog iets verder stijgen. Ging de prijs van Goudse kaas al hard omhoog, de prijs van Cheddar-kazen is nog veel harder omhoog gegaan. Ook relatief gezien. Daarmee wordt meteen aangegeven dat de sterk aangetrokken vraag naar kaas niet enkel een Europees feestje is. Opeens is er bijna overal extra vraag naar kaas.

Dit wil niet zeggen dat kaas nu opeens altijd tegen hoge(re) prijzen weggaat. Bijna pijnlijk is het om te zien hoe Noord-Hollandse kaas met het Gouda-Holland stempel voor een prijs van ongeveer €3,60 per kilo bij de Oosterburen in de schappen ligt, bij Aldi en Lidl. De Nederlandse kaasmakers hadden een plan gesmeed om Nederlandse Gouda- en Edam-kazen hoger in de markt neer te zetten en dus tegen een meerprijs. Nu ligt het goedje voor een schamele 'introductieprijs' te koop. Nog wranger moet het voor boeren zijn als ze zien dat Gouda Holland-kazen in de Nederlandse supers te koop liggen voor prijzen tot 8 euro per kilo.

Door het Europabrede tekort aan melk blijven de prijzen op de spotmarkt stijgen. Ook melkconcentraat  is duur met een prijs van rond de 3 euro per kilo. De roomprijs zakte deze week echter licht (van 4.300/4.400 naar 4.100 per ton). De gemiddelde weipoederprijs bleef hangen rond de 1.020 tot 1.040 per ton.

Hoe de markt zich verder ontwikkelt, ligt behalve aan het aanbod van melk ook sterk aan de wisselkoersverhouding. Die verslechterde afgelopen week, maar trekt nu bij.

Prognose: hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.