Rundveehouderij

Achtergrond

Opnieuw hogere prijzen bijproducten

De prijzen van vochtige voeders zijn opnieuw gestegen.

De vraag is goed als gevolg van de hoge sojaprijzen en de negatieve berichten over komende graanoogst. Toch lijken steeds meer veehouders af te haken vanwege het huidige relatief hoge prijsniveau. Producten als bierbostel en aardappelsnippers worden opnieuw in prijs verhoogd.

De bierbostelprijzen zijn al verhoogd en worden bij een aantal leveranciers opnieuw verhoogd. Het aanbod is beperkt en de vraag is goed. Ook tarwegist is duurder geworden. Hier speelt vooral het beperkte aanbod.

De voorverkoop van perspulp loopt rustig door. Van overdreven vraag lijkt geen sprake. Prijzen variëren van €1,70 tot €1,90 per procent drogestof. Het duurt nog een week of vijf voordat de campagne start. De aardappelvezelcampagne start woensdag 15 augustus. Pas een dag van tevoren wordt de prijs voor het nieuwe seizoen bekend.

De stroprijzen liggen op een beduidend lager niveau dan afgelopen jaar. Veehouders beschikken over genoeg gras met voldoende structuur. Prijzen van snijmais oude oogst liggen rond de 60 euro per ton.

De negatieve berichten over de graanoogst en de hoge sojaprijzen zetten de prijzen van bijvoeders onder druk. Duidelijk is dat prijsverhogingen niet onbeperkt doorgevoerd kunnen worden. De huidige melkprijs is niet om over naar huis te schrijven en de kuilen zijn tot nu toe redelijk goed gevuld.

Prognose: prijzen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.