Rundveehouderij

Achtergrond

Nog steeds rust op de zuivelmarkt

Het meest opzienbarende nieuws op de zuivelmarkt deze week kwam van de Fonterra-veiling. Ruim 46,5 ton product wisselde tegen gemiddeld 3,5 procent hogere prijzen van eigenaar.

Het gaat om een aanzienlijke toename qua volume zonder een prijsdaling tot gevolg. Wel moet gezegd worden dat de volmelkpoederprijzen in de afgelopen weken flink waren gedaald. Van een echte verrassing was volgens de handel dan ook geen sprake.

Het ligt in de lijn der verwachting dat China zich weer gemeld heeft voor volmelkpoeder in Nieuw-Zeeland. Mogelijk dat inkopers zich al willen indekken voor het slechte nieuws uit de Verenigde Staten. De langdurige droogte krijgt gevolgen voor de Amerikaanse zuivelexport. Hoewel de VS geen speler van belang is wat betreft de export van volmelkpoeder kan dit wel de zuivelprijzen op de wereldmarkt omhoog stuwen. Van grote onrust op de zuivelmarkt is echter nog geen sprake. Het is volgens de meeste handelaren nog te vroeg voor conclusies.

Ondanks het feit dat de handel nog steeds rustig verloopt, zijn de prijzen verder aangetrokken.

De prijzen voor room zijn gestegen van 3.240 naar zo'n 3.400 euro per ton. Boter noteert 2.700 euro per ton. Vanaf 15 augustus komen de eerste partijen boter al weer uit de private opslag.

Ook melkconcentraat is wat duurder geworden en noteert nu rond de 2.200 euro per ton. Vorige week werd nog gesproken van prijzen tussen de 2.000 en 2.100 euro per ton.

Duidelijk is dat beperkte vraag en beperkt aanbod de totale zuivelmarkt redelijk in balans houden. Van onrust op de markt, vanwege de verwachte productiedaling in de Verenigde Staten, is nog geen sprake.

Prognose: rustige handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.