Rundveehouderij

Achtergrond

Melkaanvoer maximaal in de kaasbak

De kaasprijs reageert altijd iets langzamer op de veranderende zuivelmarkt als de prijs van melkpoeders, wei en boter. Toch trekt de kaasprijs nu ook geleidelijk iets verder aan. De prijzen voor foliekaas gaan naar niveaus boven de €2,70 per kilo en er lijkt weer duidelijk mee te verdienen.

Zuivelfabrikanten proberen weer maximaal kaas te maken, in de hoop om over een aantal weken te profiteren van verder gestegen prijzen. Probleem is wel dat de melkaanvoer flink is teruggelopen en dat de gehalten aan eiwit en vet in de melk zijn gedaald, ook omdat  boeren in verband met het dure krachtvoer minder hard voederen. Voluit profiteren van hoge kaasprijzen wordt dus lastig. Ook op de spotmarkt is vrijwel geen melk bij te kopen. Ondertussen schieten de prijzen omhoog. Er worden noteringen genoemd van 38 tot meer dan 40 cent franco.

De beperkte beschikbaarheid en de lage gehalten in de melk zijn er ook de oorzaak van dat de roomprijzen hard omhoog zijn gegaan. Verse room werd deze week verkocht voor zo'n 3.900 euro per ton. In normale omstandigheden zou boter dan ongeveer 3.300 euro per ton moeten kosten. De werkelijke boternotering staat echter op zo'n 2.900 euro per ton. Dat komt omdat er nog  er momenteel meer dan 133.000 ton in tijdelijke opslag (PO) zit. Een deel daarvan komt naar verwachting binnenkort op de markt.

De export van vooral melkpoeder en condens heeft het momenteel weer iets moeilijker omdat de euro weer harder wordt ten opzichte van de dollar. Toch blijf de vraag naar melkpoeder en wei toenemen. De noteringen gaan onverminderd hard omhoog. De zuivelhandel wacht onder meer op een nieuwe tender voor Algerijnse melkpoeder. Weipoeder voor veevoer bereikte deze week een top van 1.090 euro per ton, maar is nu weer iets goedkoper.

Prognose: verdere prijsstijgingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.