Rundveehouderij

Achtergrond

Gering aanbod slachtvee stuwt prijzen

De prijs van de slachtrunderen steeg maandagochtend met 5 cent per kilo geslacht gewicht. De geringe aanvoer van slachtkoeien was hiervan de oorzaak. Er werden in totaal 92 runderen aangevoerd, Dat zijn dertig stuks minder dan vorige week.

De aanvoer op de veemarkten ligt op een veel lager niveau dan vorig jaar. In Bunnik zijn er dit jaar 18 procent minder runderen aangevoerd. Wat hierbij opvalt is dat de daling van het aantal slachtingen veel minder groot is. Er zijn in totaal 4,5 procent minder runderen geslacht. Een verklaring hiervoor is dat veel veehouders en handelaren bij een krap aanbod en goede prijzen, de runderen sneller rechtstreeks verkopen aan de slachterijen. Dit omdat er toch wel een goede prijs gebeurd wordt. Bij een groot aanbod en lagere prijzen proberen veehouders en handelaren toch meer te onderhandelen over de prijs op de veemarkten.

Een melkkoe eerste kwaliteit werd in Bunnik verkocht voor €2,85 per kilo geslacht gewicht. Een O-kwaliteit koe is voor €3,50 per kilo verkocht. Vorig jaar noteerde een eerste kwaliteit worst koe €2,45 per kilo. Een O-Kwaliteit koe ging toen voor €3,15 per kilo van de hand.

Voorlopig zal het geringe aanbod de prijzen stabiel houden.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.