Rundveehouderij

Achtergrond

Zuiglammeren onderhand peperduur

Het aanbod lammeren op de veemarkten loopt terug. Dinsdagochtend 3 juli was de aanvoer in Leeuwarden negenhonderd stuks. Dat is op zich niet vreemd in deze tijd van het jaar en komt overeen met het landelijke beeld.

De overhouders, lammeren geboren in 2011, zijn onderhand op. Zuiglammeren zijn er echter te weinig voor de vraag. Het is nog vroeg, maar als gevolg van een koud voorjaar zijn er ook met dat in aanmerking genomen te kleine aantallen beschikbaar.

De prijs van de luxe categorie ligt aan de bovenzijde van de notering ruim 20 euro hoger dan vorig jaar, de gewone zijn 15 euro duurder. Dat heeft in Bunnik twee weken geleden al geleid tot een kopersstaking. Grossiers gaven aan dat de prijs te snel steeg om de verhoging te kunnen doorberekenen in de vleesmarkt. Vorige week zakte de notering van de zuigers in Leeuwarden dan ook mee, met 5 euro, maar die kwamen er dinsdag gewoon weer bij.

Oude uitgeselecteerde fokschapen blijven schaars, ze zijn daardoor minstens prijshoudend.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.