Rundveehouderij

Achtergrond

Zuid-Europese vraag laat vloeibare markt opleven

Op een grotendeels kalme zuivelmarkt zijn deze week de rauwe melk en melkconcentraat de beter gevraagde producten.

Spotmelk noteert franco zelfs boven de 30 cent (28,5 tot 29 cent af boerderij). Melkconcentraat wordt verhandeld vanaf 1.950 euro per ton. De vraag wordt veroorzaakt door een dalende melkaanvoer in het algemeen en een aantrekkende vraag vanuit Zuid-Europa. De markt in die regio is een tijdlang slecht geweest, maar doet het de laatste weken weer beter.

De belangrijkste markt voor Nederland, de kaasmarkt, blijft rustig. Grote producenten boeken tot nu toe weinig succes bij hun pogingen om hogere prijzen te realiseren. De spotnotering voor Nederlandse foliekaas blijft hangen rond de €2,60 per kilo. Door de combinatie met wei blijft het toch nog altijd de meest rendabele verwerkingsoptie. De weipoedernotering, voor veevoer, schommelt ondertussen stevig op en neer. Aan het begin van de week lag die op zo'n 860 euro per ton, van 890 euro, en is inmiddels weer opgeveerd naar zo'n 895 euro per ton.

De noteringen voor melkpoeders zijn vrij stabiel, maar de onderliggende tendens is naar beneden. De forse prijsdaling die bij de laatste Fonterra-veiling werd gerealiseerd voor magere melkpoeder dreunt nog steeds na. Volumematig gezien loopt de export echter goed door, mede door de relatief goede euro/dollarkoers. De beschikbaarheid van mager poeder voor de korte termijn is dan ook beperkt.

De markt voor boter is vrij stabiel, de markt voor room staat onder druk. Door het slechte weer wordt niet zo heel veel ijs verkocht, terwijl de markt ook nog eens wordt gedrukt door een groot Oost-Europees aanbod. De notering staat op zo'n 3.150 euro per ton, maar daarbij is het product nog moeijk af te zetten.

Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.