Rundveehouderij

Achtergrond

Vakantiestemming op koeienmarkt

Een aantal rundveehandelaren is op vakantie waardoor de aanvoer van de runderen in Bunnik op maandagochtend erg beperkt was. In totaal werden 82 runderen aangevoerd. Ondanks deze geringe aanvoer verliep de markt zeer rustig en is er duidelijk een vakantiestemming onder de handelaren te bespeuren.

De kopers van de runderen zijn door de aanhoudende vraag naar rundvlees bereid om de aanhoudend hoge prijzen te betalen. De prijzen bleven dan ook voor de derde week op rij stabiel. Voor een worstkoe van eerste kwaliteit wordt maximaal €2,80 per kilo geslacht gewicht betaald. Vorig jaar was dit nog €2,50.

Ook de slachterijen zullen het in de komende periode wat rustiger aan doen in verband met de vakanties. Vooralsnog lijkt het er niet op dat dit veel invloed zal hebben op de prijs van het rundvee. De melkveehouders kunnen het melkvee goed gebruiken en stoten weinig koeien af. Een lichtpuntje voor boeren die koeien willen kopen zijn de dalende prijs van het gebruiksvee en het ruimere aanbod van vaarzen. Melkveehouders kunnen zo makkelijker aan vervanging voor hun oudere koeien komen en kunnen hun veestapel wat vernieuwen. De aanvoer van runderen zal echter niet zo veel stijgen dat de prijzen onder druk komen te staan.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.