Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdaling nuchtere kalveren zet door

Zoals verwacht zijn de prijzen van de nuchtere kalveren op de veemarkt in Purmerend verder gedaald. De prijzen daalden met 10 euro per kalf. Oorzaak van de daling is de moeilijke afzet en de lage prijs voor blank en rosékalfsvlees.

Voor een goed zwaar zwartbont stierkalf van extra kwaliteit wordt maximaal 145 euro betaald. De zware stierkalveren met 50 procent Belgisch Blauw noteren 365 euro.

In Duitsland staan de prijzen van de nuka’s ook onder druk. Kopers zijn daar kritischer gaan selecteren. Hierdoor zijn de prijzen van de lichtere kalveren (-10 euro) sterker gedaald dan de prijs van de zwaardere kalveren (-5 euro).

De handel van gisterochtend verliep rustig en de aanvoer was met 540 kalveren iets lager ten opzichte van vorige week (585 kalveren).

De integraties zijn al langere tijd niet bereid om de hoge prijzen van de nuka’s te betalen. Dit omdat het mesten van blanke kalveren al een geruime tijd niet kostendekkend is. Nu de prijzen van het rosévlees ook zijn gedaald, staan de marges van de vrije mesters ook onder druk. Daarnaast is het met de stijgende voerprijzen voor de rosémesters van belang dat de kalveren niet te duur aangekocht worden.

Het aanbod van nuchtere kalveren stijgt doorgaans na de zomerperiode. De verwachting is dan ook dat de prijzen onder invloed van een stijgend aanbod de komende weken verder dalen.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.