Rundveehouderij

Achtergrond

Integraties lijden onder hoge prijzen

Integraties bevinden zich in een lastige situatie. De prijs van kalfsvlees ligt al een lange periode op een laag niveau. Daarnaast zijn de nuka’s fors aan de prijs. De marges van de integraties staan daardoor onder druk waardoor het mesten van de kalveren nu geld begint te kosten.

Bij de aanvang van de markt in Purmerend was dit ook goed te merken. Insteek van de kopers was om de prijzen van de kalveren met 15 tot 20 euro te verlagen. De aanvoer lag met 520 kalveren weer wat lager dan vorige week.

Ondanks de druk vanuit de integraties om de prijzen te verlagen, daalde de prijs maar met 5 euro per kalf. Deze kleine daling wordt veroorzaakt doordat er nog veel stallen leegstaan en de rosémesters hard blijven trekken aan de goede zware zwartbonte stierkalveren. Deze kalveren werden over het algemeen nog vlot verkocht. Hierdoor bleef de prijs van de lichtere kalveren hangen en werd de beoogde daling niet behaald.

Omdat de prijzen van het rosévlees ook wat onder druk lijken te staan, is de verwachting dat de rosémesters wat voorzichtiger gaan worden met de inkoop van de dure kalveren. Hierdoor zullen de prijzen verder onder druk komen te staan. Door de leegstand is er voorlopig nog voldoende vraag vanuit de ondernemers die hun stal graag gevuld zien en zal de prijs mondjesmaat dalen.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.