Rundveehouderij

Achtergrond

Zenuwachtig positieve zuivelmarkt

De zuivelmarkt blijft positief gestemd, met deze week boter als meest prominente stijger.

Ook van de meeste andere producten gaat de prijs nog omhoog, met uitzondering van de weipoeder. De prijzen daarvan zijn weer iets op de weg terug. Kaas en rauwe (spot)melk zijn stabiel geprijsd.

Het positivisme op de markt is echter geen rustige soort. Kopers en verkopers leven met een hoog adrenalinepeil. Ieder leeft met de vraag hoe lang het positieve sentiment nog zal aanhouden. De plotselinge vraag die nu zo'n twee weken geleden de kop op stak lijkt namelijk niet voort te komen uit een structurele nieuwe vraag. Veel kopers hadden te lang gewacht met het plaatsen van orders voor zuivelproducten en moesten opeens wel kopen om niet droog te komen staan. Die inhaalbehoefte lijkt weer grotendeels afgedekt. Ook werkte de lage eurokoers ten opzichte van de dollar in de voorbije weken mee aan het herstel van de Europese zuivelmarkt. Daardoor konden fikse hoeveelheden worden geëxporteerd, zelfs boter. Door het herstel van de noteringen is die afzetstroom weer grotendeels afgesneden. Verdere sores met de euro in Zuid-Europa kan daar nog verandering in brengen. Dan wordt de euro opnieuw zwakker tegenover de dollar en kan de export weer oppakken.

Van een langdurig verbeterde vraag op de zuivelmarkt lijkt ondertussen geen sprake. Daar mist in ieder geval bewijs voor.

De vraag is dan ook of de melkveehouderij profiteert van de huidige opleving in de markt. Positief is dat de prijsdalingen zijn gestopt, naar zich laat aanzien ook voor kaas. Well daalden de noteringen nog bij Dairy Auctions Online (2,58 per kilo). Weipoeder piekte kort op €960 per ton en zit nu €20 lager. De spotmarkt is stabiel op 29 cent af boerderij.

Prognose: licht hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.