Rundveehouderij

Achtergrond

Purmerend voelt druk op nukaprijzen

De dalende tendens op de inkoopmarkt voor nuka's zet deze week door op de kalvermarkt in Purmerend. Vorige week konden hier de noteringen nog gelijk worden gehouden, maar in Leeuwarden gingen de prijzen donderdag naar beneden. Ook de veehandelsnotering van de NBHV gaf donderdag al een min van 10 euro per dier aan. Dinsdag moest de veemarkt in Purmerend volgen.

Integraties en handelaren worden weer iets voorzichtiger met het opzetten van kalveren. Dieren die nu worden opgezet, kunnen soms nog net rond het einde van het jaar klaar zijn voor de slacht, maar toch is voorzichtigheid geboden.

Daarbij is er nog altijd wel voldoende aanbod van dieren. Dat blijkt uit uit de cijfers van het Productschap Vee en Vlees. In de voorbije paar maanden lijken zelfs iets meer kalveren te zijn ingevoerd dan vorig jaar. Mogelijk houdt dit verband met de voortgaande overschakeling naar jonge rosékalveren. Die worden korter gehouden, waardoor per kalverplaats meer dieren nodig zijn. Opvallend is dat de daling van de nuka-opbrengsten nagenoeg samenvalt met weer iets aantrekkende opbrengsten van het kalfsvlees. Dit is volgens integraties vooral het gevolg van een betere vraag vanuit Italië en het opschonen van de Franse markt. Daardoor is de Europese markt minder belast en vindt ook Nederlands kalfsvlees een betere afzet.

Prognose: lagere nukaprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.