Rundveehouderij

Achtergrond

Prijzen voor slachtkoeien toch weer gestegen

Het aanbod van runderen is nog steeds beperkt waardoor de in Bunnik verhandelde slachtkoeien toch weer duurder verkocht werden.

De prijs van de koeien steeg met 5 cent per kilo geslacht gewicht, de stieren noteerden stabiel. In totaal werden er 107 runderen aangevoerd.

Voor een koe van O-kwaliteit wordt maximaal €3,50 per kilo betaald. Een worstkoe van eerste kwaliteit werd voor €2,85 per kilo verkocht.

Als gevolg van het dure gebruiksvee zijn veel melkveehouders extra zuinig op hun vee en worden er minder oude melkkoeien afgestoten. Daarnaast zijn de weidekoeien nog niet ‘vet’ en het aanbod van deze koeien laat nog even op zich wachten. Het aanbod van melkkoeien die bestemd zijn voor de slacht blijft voorlopig dan ook krap.

Naast het geringe aanbod van melkkoeien daalt ook het aanbod van de luxe koeien. De meeste luxe runderen worden op stal verder afgemest voordat ze beschikbaar komen voor de slacht. In het weideseizoen worden er dan ook minder van deze dieren afgemest. Dit heeft als gevolg dat het aanbod van de luxere dieren momenteel wat afneemt.

Met de zomer in het verschiet, daalt de vraag naar rundvlees wat en zullen de prijzen naar verwachting toch stabiliseren.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.