Rundveehouderij

Achtergrond

Hogere zuivelprijzen, kleinere handelsvolumes

Stijgende prijzen duiden niet altijd op veel meer handel. Dat gaat ook op voor de Europese zuivelmarkt.

Voor diverse grondstoffen worden behoorlijke prijsverhogingen genoteerd. Het Productschap Zuivel (PZ) laat de prijzen voor melkpoeders met 50 tot 70 euro per ton omhoog schieten. De boternotering gaat zelfs met 100 euro per ton omhoog.

Deze mooie noteringen ten spijt, ging het een week of twee tot een maand geleden met de handelsvolumes veel beter. Met het stijgen van de prijzen neemt de vraag weer af. Sommige spelers in de zuivelmarkt zien hierin een bevestiging van hun idee dat de opleving van de markt nog geen structurele verbetering is. Een groep kopers moest de afgelopen tijd een aantal posities afdekken. Dat zorgde voor een opleving. Nu die posities zijn veiliggesteld, wordt het weer rustig, is de redenering van deze spelers. Nog een bevestiging voor deze opvatting kan worden gezien in de Fonterra-veiling van deze week. Daar gingen met name de prijzen voor magere melkpoeder al weer aardig onderuit. Een kleine opsteker voor Arla die ditmaal als deelnemende aanbieder wel een iets betere prijs beurde, en niet meer met zo'n 1.000 dollar verschil genoegen hoefde te nemen, zoals vorige keer.

Gelukkig voor de Nederlandse zuivelindustrie lijkt ook de kaasprijs weer iets aan te trekken. Vorige wek kwamen daar al de eerste signalen van. De veiling van Dairy Auctions Online bevestigde dat.

De spotmarkt voor rauwe melk kreeg een kleine correctie naar beneden te verwerken, al is er een  behoorlijk verschil in bandbreedte. De ene partij ontvang slechts 28 cent franco, de andere incasseert 31 cent franco (-1,5 cent af boerderij). De markktvoor boter en room is vrij stabiel.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.