Rundveehouderij

Achtergrond

Hogere aanvoer koeien leidt tot prijsdaling

Voor de inkopers was het donderdagochtend in Leeuwarden direct duidelijk. Bij de eerste aanblik viel het de kopers al op dat er veel meer koeien waren aangevoerd dan vorige week.

Het grotere aanbod zorgde voor een positieve stemming onder de kopers van de koeien. Zij grepen de situatie aan om de prijzen eindelijk eens wat te drukken. In de afgelopen weken werd dat regelmatig geprobeerd, maar hield het krappe aanbod prijsdalingen tegen.

De prijs van worstkoeien en koeien van P-kwaliteit ging dan ook met 5 cent naar beneden. Een worstkoe van eerste kwaliteit werd voor maximaal €2,60 per kilo geslacht gewicht verkocht.

De prijsdaling komt niet helemaal als een verrassing, de prijzen waren al geruime tijd erg hoog en moesten een keer het plafond bereiken. Bij dalende prijzen loopt de aanvoer vaak wat op omdat veel veehouders nog lagere prijzen voor willen zijn. Wanneer de aanvoer op peil blijft of nog iets oploopt zal de prijsdaling voortzetten.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.