Rundveehouderij

Achtergrond

Biedingsstrijd om zwaar kalf houdt prijs in de benen

De nuchtere kalveren zijn dinsdagochtend op de veemarkt in Purmerend prijshoudend verkocht. De inzet van de kopers was om de prijs weer wat te verlagen.

Door de aanhoudende vraag van de vrije mesters naar de goede, zware zwartbonte kalveren bleef een prijsdaling toch uit.

Vleeskalverhouders boden tegen elkaar op om de zware kalveren te bemachtigen. De rosékalverhouders kunnen de zware kalveren nog goed gebruiken, omdat de productie van rosévlees nog winstgevend is. De biedingsstrijd onder kalverhouders zorgde ervoor dat de hoge prijzen nog steeds standhouden.

Het vlees van de blanke kalveren, veelal gemest via de integraties, brengt momenteel erg weinig op en de marges staan al een geruime tijd onder druk. De vraag naar de lichtere kalveren, die bestemd zijn voor dit blanke vlees, neemt dan ook af. De prijzen van de zwaardere kalveren zorgen er echter voor dat de lichtere kalveren nog niet zakken in prijs.

De prijzen van het rosévlees staan momenteel wel wat onder druk, waardoor de prijzen van de kalveren eerdaags toch wat onder druk zullen komen te staan. Voor de integraties is dit een welkome ontwikkeling, omdat de integraties met de lage blankvleesprijzen maar moeilijk rond kunnen komen.

In totaal werden er vijfhonderd kalveren aangevoerd, iets meer dan vorige week. Voor een zwartbont kalf van extra kwaliteit wordt 165 euro betaald, een roodbont exemplaar van extra kwaliteit noteert 200 euro.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.