Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsstijging slachtvee Utrecht

De kopers van rundvee op de markt van Utrecht moesten maandagochtend opnieuw meer betalen. De aanvoer van runderen is nog steeds erg krap,

 

Dit waren er afgelopen maandag 101. Ten opzichte van dezelfde week vorig jaar is dat ongeveer een derde minder. Dit beperkte aanbod zorgde ervoor dat de handel vlot verliep en de prijzen konden stijgen.

Over de gehele linie ging de prijs dan ook met 5 cent per kilo geslacht gewicht omhoog. Voor een slachtkoe O kwaliteit werd maximaal € 3,40 betaald, een worstkoe eerste kwaliteit koste € 2,70 per kilo. Met deze stijging ligt de prijs voor een O kwaliteit koe 30 cent per kilo geslacht gewicht hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Voor een worstkoe is dit 15 cent.

Wat opvalt is dat de bij de slachterijen aangeboden runderen zwaarder zijn dan gewoonlijk. Het gemiddeld geslacht gewicht is tot en met de eerste week van mei gemiddeld  322 kilo. Dit was in dezelfde periode in 2011 318 kilo. Het aantal landelijke slachtingen lag in week 18 ongeveer 1000 slachtingen lager dan het aantal slachtingen in dezelfde week in 2011.

De zomer, waarin de vraag naar vlees traditiegetrouw wat afneemt, kan enige verlichting in de krappe vleesmarkt brengen.

 

Prognose: De markt is prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.